Neće biti poreza na „luksuzne kombije“

Bez autora
Apr 05 2011

Udruženje kombi prevoznika saopštilo je danas da se vozila do ukupne mase 3.500 kilograma neće oporezivati zakonom o korišćenju, upotrebi i nošenju dobara prilikom registracije teretnih vozila, što je i potvrđeno zvaničnim obaveštenjem koje je Udruženje dobilo od Skupštine Srbije. Time je završena borba protiv poreza na luksuzne kombije. Postignut je i dogovor sa javnim preduzećem ­„Putevi Srbije“ da se na prvoj sednici Upravnog odbora donese odluka o novom načinu naplate putarine na laka teretna vozila. Vozila koja imaju manju visinu od tri metra i manju ukupnu masu od 3,5 tona trebalo bi da budu svrstana u klasu dva umesto, kao što je do sada bio slučaj, u klasu tri, a na taj način troškovi putarine za sva vozila koja ispune ove uslove, bili bi značajno smanjeni.

Neće biti poreza na „luksuzne kombije“Udruženje kombi prevoznika saopštilo je danas da se vozila do ukupne mase 3.500 kilograma neće oporezivati zakonom o korišćenju, upotrebi i nošenju dobara prilikom registracije teretnih vozila, što je i potvrđeno zvaničnim obaveštenjem koje je Udruženje dobilo od Skupštine Srbije.

Udruženje navodi da je „time završena borba protiv poreza na luksuzne kombije“.

Postignut je i dogovor sa javnim preduzećem ­„Putevi Srbije“ da se na prvoj sednici Upravnog odbora donese odluka o novom načinu naplate putarine na laka teretna vozila. Vozila koja imaju manju visinu od tri metra i manju ukupnu masu od 3,5 tona trebalo bi da budu svrstana u klasu dva umesto, kao što je do sada bio slučaj, u klasu tri, a na taj način troškovi putarine za sva vozila koja ispune ove uslove, bili bi značajno smanjeni.

Udruženje kombi prevoznika navodi da će i u narednom periodu nastaviti sa daljim aktivnostima i zalagaće se i za ostvarivanje ostalih zahteva koji podrazumevaju vraćanje novca kolegama koji su platili porez.

Tražiće se i minimalna cena rada po gaženom kilometru i gradskoj turi, veća kontrola divljih prevoznika, akcize na naftne derivate za firme kojima je vozilo osnovno sredstvo za rad, dozvoljen parking u centru svih gradova za dostavu robe i selidbe u realno potrebnom vremen i reklamni prostor na bočnim stranama vozila osim vrata.

– Podržavamo zahteve kolega, taksi i BAP kamiondžija, koji se tiču i našeg udruženja, a vezano za izmene zakona o drumskom saobraćaju koji se nalazi u skupštinskoj proceduri i ovih dana idu na glasanje – istaknuto je u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik